This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Acneea este o tulburare inflamatorie a unităților pilo-sebacee și are cea mai mare prevalentă în adolescență. Leziunile caracteristice sunt comedoane deschise (negre) și închise (albe), papule inflamatorii, pustule, noduli și chisturi, care pot duce la cicatrici și modificări pigmentare.
Acneea este o boală foarte frecventă în rândul adolescenților și adulților tineri, dar poate persista până la maturitate. Aproape 85% dintre adolescenți sunt afectați de acnee la un moment dat.
Acneea vulgară are un impact substanțial asupra calității vieții unui pacient, afectând atât stima de sine, cât și dezvoltarea psihosocială.
Există 4 grade de severitate în acnee, în funcție de manifestările clinice:
- Gradul 1, este forma ușoară – comedoane deschise și închise cu puține papule și pustule inflamatorii.
- Gradul 2, forma moderată – papule și pustule, în principal pe față.
- Gradul 3, forma moderat severă – numeroase papule și pustule și noduli inflamați ocazional, de asemenea pe piept și pe spate.
- Gradul 4, forma severă – mulți noduli și pustule mari, dureroase.
Diagnosticul acneei vulgare este în primul rând clinic.
Tratamentul pentru acnee vulgară ar trebui să aibă ca scop reducerea severității și recurențelor leziunilor cutanate și îmbunătățirea aspectului. Abordarea depinde de severitatea acneei, de preferințele de tratament, de vârsta pacientului și de aderența și răspunsul la terapia anterioară.
Terapia topică este standardul de îngrijire pentru acneea ușoară până la moderată. Aceste tratamente sunt active la locul de aplicare și pot preveni noi leziuni. Efectul secundar principal este iritarea locală. Gelurile și soluțiile tind să usuce și sunt utile pentru pielea grasă. Loțiunile, cremele și unguentele sunt benefice pentru pielea normală/mixtă/uscată. Cele mai multe preparate topice necesită cel puțin șase până la opt săptămâni înainte să fie văzută o îmbunătățire; pot fi folosite ani de zile după cum este necesar.
Cele mai frecvente medicamente topice pentru acnee sunt:
- Retinoizi. Medicamentele care conțin acizi retinoizi sau tretinoină sunt adesea utile pentru acneea moderată. Acestea vin sub formă de creme, geluri și loțiuni. Principala țintă a tratamentului acneei este reprezentată de microcomedoane. O astfel de terapie scade numărul de comedoane și leziuni inflamatorii. Retinoizii topici cresc sensibilitatea pielii la soare. De asemenea, pot provoca uscarea pielii și roșeață, în special la persoanele cu pielea de culoare.
- Antimicrobiene. Antimicrobienele topice, inclusiv peroxidul de benzoil, sunt eficiente în tratarea formelor inflamatorii. Peroxidul de benzoil este un agent bactericid care previne rezistența P. acnes la terapia cu antibiotice și are proprietăți comedolitice și antiinflamatoare moderate.
- Antibiotice. Acestea acționează prin eliminare excesului de bacterii ale pielii și reducerea roșeții și inflamației. Antibioticele sunt adesea combinate cu peroxid de benzoil pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta rezistență la antibiotice. Eritromicina topică și clindamicina sunt în general bine tolerate și s-a demonstrat că reduc leziunile inflamatorii. Numai antibioticele topice nu sunt recomandate.
- Acid azelaic și acid salicilic. Acidul azelaic este un acid natural si are proprietăți antibacteriene. Acidul azelaic este o opțiune în timpul sarcinii și în timpul alăptării. Poate fi utilizat si pentru a gestiona decolorarea din unele tipuri de acnee. Efectele secundare includ roșeața pielii și iritarea minoră a pielii.
- Dapsone. este recomandat pentru acnee inflamatorie, în special la femeile cu acnee. Efectele secundare includ roșeață și uscăciune.
Nu există dovezi puternice în utilizarea zincului, sulfului, nicotinamidei, resorcinolului sau sulfacetamidei sodice în tratamentele topice pentru acnee.
Pacienții cu acnee ușoară pot fi tratați cu terapii topice, dar cei cu acnee moderată până la severă vor necesita terapie sistemică.
Medicamente orale:
- Antibiotice. Atunci când agenții topici sunt insuficienți, nu sunt tolerați sau în cazurile de acnee moderată – severă, când sunt implicate pieptul, spatele și umerii, antibioticele sistemice sunt adesea considerate următoarea linie de tratament. De obicei, prima alegere este o tetraciclină (minociclină, doxiciclină) sau o macrolidă (eritromicină, azitromicină). Acești agenți au efecte anti-inflamatorii. O macrolidă ar putea fi o opțiune pentru persoanele care nu pot lua tetracicline, inclusiv femeile însărcinate și copiii sub 8 ani. Antibioticele orale trebuie utilizate pentru scurt timp pentru a preveni rezistența. Aceste medicamente cresc sensibilitatea pielii la soare.
- Contraceptive orale combinate. Patru contraceptive orale combinate sunt aprobate pentru terapia acneei. Sunt produse care combină progesteronul și estrogenul. Efectele secundare frecvente ale contraceptivelor orale combinate sunt creșterea în greutate, sensibilitatea sânilor și greața. Aceste medicamente sunt, de asemenea, asociate cu un risc crescut de probleme cardiovasculare, cancer de sân și cancer de col uterin.
- Agenți anti-androgeni. Spironolactona poate fi luat în considerare pentru femeile și fetele adolescente dacă antibioticele orale nu ajută. Funcționează prin blocarea efectului hormonilor androgeni asupra glandelor producătoare de sebum. Efectele secundare posibile includ sensibilitatea sânilor și menstre dureroase.
- Isotretinoin. Este un derivat al vitaminei A. Poate fi prescrisă pentru acnee moderată sau severă ce nu a răspuns la alte tratamente. Isotretinoinul afectează toate mecanismele cauzatoare ale acneei – scade producția de sebum, scade colonizarea P. acnes și este antiinflamator. Indicațiile pentru isotretinoin includ boala cicatricială, acnee nodulo-chistică severă și o îmbunătățire sub 50% cu antibiotice orale sau terapii hormonale după patru luni. Efectele secundare potențiale ale izotretinoinului oral includ boli inflamatorii intestinale, depresie și malformații congenitale severe.
Puteți încerca să evitați sau să controlați acneea incipientă cu o bună îngrijire de bază a pielii și alte tehnici de auto-îngrijire:
- Spălați zonele cu un produse de curățare blând si apă călduță, de două ori pe zi. Evitați anumite produse, cum ar fi exfoliantele și măștile. Au tendința de a irita pielea, ceea ce poate agrava acneea. Prea multe spălări pot, de asemenea, irita pielea.
- Evitați iritanții. Produsele cosmetice uleioase sau grase, produsele de protecție solară, produsele de coafat sau anti-cearcăne pot agrava acneea. În schimb, utilizați produse etichetate pe bază de apă sau non-comedogene, ceea ce înseamnă că sunt mai puțin probabil să provoace acnee.
- Protejați-vă pielea de soare. Pentru unii oameni, soarele înrăutățește decolorarea care persistă uneori după vindecarea acneei. Și unele medicamente împotriva acneei vă fac mai susceptibile la arsuri solare. Folosiți în mod regulat o cremă hidratantă non-uleioasă (non-comedogenică) care include o protecție solară.
- Evitați fricțiunea sau presiunea asupra pielii. Protejați-vă pielea predispusă la acnee de contactul cu articole precum telefoane, căști, gulere sau curele strânse și rucsaci.
- Evitați atingerea zonelor predispuse la acnee. Acest lucru poate provoca mai multă acnee sau poate duce la infecții sau cicatrici.
- Duș după activități obositoare. Uleiul și transpirația pe piele pot duce la erupții.
Dr. Anca Mincă,
Medic rezident dermatolog
Spitalul Clinic Colentina, București