This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Deși în limbaj comun numim coșuri o varietate largă de leziuni acneice, acestea au diverse denumiri medicale, au un mod de producere diferit, o evoluție diferită și pot fi tratate prin diverse scheme de tratament. Cunoașterea tipurilor de leziuni acneice este importantă deoarece ne ajută să întelegem modul de formare și evoluția acneei, ne ajută să apreciem severitatea acneei și prognosticul acesteia și să alegem sub îndrumarea unui medic specialist cea mai potrivita variantă de tratament.
Comedoanele sunt cele mai frecvente leziuni de acnee. Se pot întalni sub două forme: comedoane închise sau punctele albe și comedoane deschise sau punctele negre. Se formează prin blocarea porilor de către acumulări de celule moarte și sebum. Există și o varietate de produse cosmetice și de machiaj care pot produce acest tip de leziuni, motiv pentru care acestea sunt listate drept comedogene.
Comedoanele pot exista ca atare, determinând acneea comedoniană, sau se pot asocia cu alte tipuri de leziuni de acnee. Acneea comedoniană este o formă ușoară de acnee ce se poate trata cu produse cosmetice care nu necesită prescripție medicală. În general, comedoanele nu provoacă cicatrici, însa pot evolua către leziuni inflamatorii de acnee.
Dintre ingredientele active cele mai eficiente în tratarea și prevenirea comedoanelor fac parte retinoizii (retinol, retinaldehida), acidul azelaic, alfa și beta hidroxiacizii. De asemenea este importantă verificarea listei de ingrediente ale produselor cosmetice pentru a le exclude pe cele comedogene. Extracția comedoanelor se poate face în cabinetele medicale și nu la domiciliu, ea poate fi utilă în anumite cazuri.
Papulele fac parte din categoria leziunilor inflamatorii întalnite în acnee si reprezintă mici umflături ale pielii de până la 5mm, de culoare roz sau roșiatică, care uneori pot fi dureroase. Pustulele sunt umflături ale pielii sub 5mm, dar mai mari decât comedoanele închise, de culoare alba, cu un conținut purulent, și care pot fi înconjurate de roșeață.
Papulele și pustulele se formează prin evoluția comedoanelor. Acumularea de impurități și celule moarte se accentuează până în punctul în care pereții foliculului pilo-sebaceu (porului) se rup și determină inflamația în țesturile din jur. În producerea inflamației este implicat și Propionibacterium acnes, bacteria responsbilă de apariția acneei inflamatorii. Acest tip de leziuni sunt prezente în acneea papulo-pustuloasă, o formă de acnee moderată până la severă. Papulele și pustulele pot determina formarea de cicatrici.
Tratamentul acneei papulo-pustuloase trebuie inițiat și ghidat de către un medic dermatolog. Pentru tratamentul acestui tip de leziuni se folosesc preparate topice ce conțin retinoizi (tretinoin, adapalen), peroxid de benzoil, antibiotice și combinații ale acestora. In cazul în care nu se obține un răspuns bun după un tratament topic aplicat corect și suficient timp sau dacă forma de acnee papulo-pustuloasă este una severă, medicul dermatolog va prescrie o rețetă cu antibiotice sau cu isotretinoin cu administrare internă. În anumite situații papulele și pustulele pot indica o dereglare hormonală, motiv pentru care se vor recomanda investigații suplimentare și tratament hormonal.
Nodulii sunt leziuni inflamatorii asemănătoare papulelor, dar de dimensiuni mai mari, de consistență dură și situați mai în profunzimea pielii. Deformează mai mult pielea, sunt dureroși și pot fi însoțiți de roșeață mai accentuată. Chisturile sunt leziuni profunde, de dimensiuni mari și cu un conținut purulent. Chisturile și nodulii sunt leziuni inflamatorii prezente în formele severe de acnee, denumite nodulo-chistice. Vindecarea lor se face cu cicatrici. Acest tip de leziuni necesită tratament cu administrare internă (isotretinoin, antibiotice).
Cicatricile postacnee se pot împărți în pete roșii, pete maronii, cicatrici atrofice și, mai rar, cicatrici cheloide.
Petele roșii apar când leziunile inflamatorii persistă o perioadă mai îndelungată. Roșeața se datorează unor vase de sânge de mici dimensiuni din piele ce s-au dilatat ca răspuns la inflamația prezentă. Roșeața poate fi la nivelul pielii sau se poate asocia cu cicatrici atrofice. Roșeața ramasă după vindecarea coșurilor va trece de la sine, însă acest lucru se poate produce după o perioadă de mai multe luni sau chiar ani. Rezolvarea acestei situații poate fi accelerată de utilizarea cremelor cu niacinamidă, acid linoleic și acid oleic, filtrelor solare fizice și chimice.
Petele maronii sunt denumite medical hiperpigmentări postinflamatorii. Apar după vindecarea papulelor și pustulelor și sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu piele mai închisă la culoare, dacă leziunile de acnee au fost stoarse sau dacă pielea a fost expusă la soare sau solar cât leziunile de acnee erau active. Sunt semne superficiale și vor trece de la sine odată cu trecerea timpului. Încât estomparea acestora poate dura mai multe luni, pentru a grăbi vindecarea lor, se pot folosi produse cosmetice cu efect depigmentant sau exfoliant (acid azelaic, acid kojic, vitamina C, acid fitic, alfa și beta hidroxiacizi) alături de creme cu SPF 30 sau 50 pe timpul zilei. În cabinetele medicale se pot efectua peelinguri superficiale sau tratamente laser.
Cicatricile atrofice sunt produse de obicei de noduli și de chisturi. În funcție de aspectul lor, cicatricile atrofice pot fi de 3 tipuri. Cicatricile rolling sunt depresiuni rotunjite ale pielii, cu suprafață mare și adâncime variabilă, pielea având un aspect vălurit. Cicatricile boxcar au margini drepte și diverse forme geometrice. Cicatricile ice-pick sunt depresiuni ale pielii cu suprafață mică dar de mare adâncime, ca și când pielea este înțepată cu un ac; sunt cel mai dificil de tratat tip de cicatrici. Cicatricile atrofice necesită tratamente complexe, din mai multe ședințe, în care se pot combina proceduri laser, peelinguri profunde, microneedling, subcizie și radiofrecvență.
Dr. Alexandra Bațani,
Medic specialist dermatolog
Clinica DermaExpert, București