Consult personalizat de ingrijire a tenului | Mini produs la fiecare comandă | Transport gratuit pentru comenzi peste 252 lei

Soarele și acneea

Soarele și acneea

Se știe că soarele este bun pentru spirit și pentru piele. Chiar dacă în trecut au fost folosite lămpile solare ca tratament pentru acnee, oamenii de știință au demonstrat că prea mult soare nu este un lucru bun pentru orice tip de piele sau afecțiune. Persoanele cu erupții sunt de părere că expunerea la soare poate ajuta la ameliorarea simptomelor acneei, dar, din păcate, combinația dintre soare și acnee poate duce la agravarea erupțiilor. Expunerea la soare poate conduce la erupții mai severe.

 

Efectele pozitive

 

Lumina soarelui cu măsură este bună pentru corp și minte. Este o sursă importantă de vitamina D, care este esențială pentru multe dintre procesele vitale din corpul nostru, cum ar fi dezvoltarea oaselor. După expunerea la soare, pielea poate arăta uneori mai bine, deoarece provoacă producerea de melanină care dă pielii mult apreciatul bronz. Acest bronz nu numai că reduce aspectul petelor, ci face și tenul nostru să arate mai sănătos. Dar acneea este încă prezentă. Chiar dacă soarele ar putea usca pielea și ar reduce producția de sebum, efectul este doar unul temporar.

Razele soarelui ne pot ridica și starea de spirit. Capacitatea corpului nostru de a produce serotonină (numită „hormonul fericirii”)  este în legătură directă cu expunerea la soare, iar cercetările au arătat că lipsa luminii solare poate duce la depresie.

 

Efectele negative

 

Fiecare individ este diferit in felul lui, iar pielea noastră este la fel de diferită ca și noi. Pentru fiecare pacient cu acnee care spune că pielea lor se îmbunătățește la soare, veți întâlni un altul care spune că starea pielii lor este mai gravă în lunile mai calde. Bronzarea acoperă pur și simplu roșeața, doar temporar. Deși acest lucru va face ca unele pete să dispară pentru o zi sau două, ele vor reveni mai dureroase și mai vizibile decât înainte de următoarele zile.

Soarele face ca pielea să se usuce și chiar și pielea grasă are nevoie de umiditate, deoarece razele UV de la soare pot deteriora iremediabil pielea,  poate slăbi bariera naturală a pielii și poate duce la pierderea apei din organism. Atunci când supraexpunerea la soare usucă pielea, glandele sebacee (care produc sebumul) produc în exces, deci pe termen lung poate crește producția de sebum și acest exces de producție de sebum este una dintre etapele cheie în formarea acneei. În timp ce pielea dvs. își poate pierde senzația uleioasa imediat după o ședință la soare, se pare că sebumul va reveni într-un mod excesiv doar câteva zile mai târziu. Cu cât este mai mult sebum, cu atât este mai probabil ca porii dvs. să se înfunde și, de asemenea, acest lucru creează un mediu în care P. acnes – bacteriile asociate acneei – se pot dezvoltă și se pot răspândi.

Daunele provocate de soare pot cauza pielii atât subțierea, cât și îngroșare în diferite zone în timp. Atunci când pielea dvs. se descuamează, mai ales după o arsură solară, aceste straturi în exces de piele se elimina cu dificultate.

 

Un alt rezultat al uscării pielii este keritanizarea astfel încât celulele pielii de la suprafață se întărească. Acest lucru interferă cu procesul natural prin care celulele moarte ale pielii sunt eliminate și împiedică sebumul să fie drenat din pori, iar în acest fel sunt dezvoltate comedoane, popular numite puncte negre.

 

Lumina soarelui poate declanșa, de asemenea, acneea cunoscută sub numele de acne Aestivallis sau Mallorca acne. Acest lucru se întâmplă atunci când razele UVA se combină cu substanțele chimice din anumite produse de îngrijire a pielii și de protecție solară și declanșează o reacție alergică. Acneea estivală afectează în principal femeile între 25 și 40 de ani, majoritatea cu antecedente de acnee la pubertate.

 

Expunerea excesivă la soare poate deteriora colagenul găsit în epidermă. Atunci când pielea noastră își pierde colagenul, își pierde și elasticitatea, ceea ce poate duce la riduri, ducând pielea la îmbătrânire într-un ritm mai rapid. Mai rău, radicalii liberi pot duce la dezvoltarea cancerului.

 

Expunerea excesivă la soare și/sau protecția solară necorespunzătoare pot provoca, de asemenea, probleme de pigmentare, deoarece radiația UV de la soare determină acumularea melaninei într-o zonă supraexpusă a pielii, iar persoanele cu pete de acnee sau cicatrici de acnee sunt deosebit de predispuse la hiperpigmentări. Acest lucru înseamnă că expunerea excesivă la soare poate duce la urme întunecate mai frecvente și mai vizibile pe piele.

 

 

Soarele provoacă acnee?

În timp ce expunerea la soare nu provoacă în mod direct acnee, bronzarea poate agrava erupțiile pentru cei cu piele predispusă la acnee. Timpul excesiv la soare vă poate usca pielea și vă poate crește riscul de a dezvolta melanom și alte tipuri de cancer.

 

 

Protecție solară

Indiferent de tipul de piele, este important să purtați protecție solară, iar pielea predispusă la pete și acnee nu fac excepție. Cu toate acestea, tipurile de piele pot afecta modul în care reacționați la aplicarea acestor produse. De fapt, alegerea protecției solare potrivite poate fi și mai importantă pentru pielea predispusă la acnee, deoarece este deosebit de predispusă la hiperpigmentare.

 

Ar trebui să alegeți produse care au fost special formulate pentru pielea predispusă la acnee și care s-au dovedit clinic și dermatologic că oferă pielii protecția de care are nevoie fără a bloca porii, adăugând luciu sau declanșând și exacerbând acneea. Protecțiile solare etichetate non-comedogene înseamnă că nu conțin ingrediente care ar putea bloca porii și provoca pete. Protecțiile solare fără ulei vor oferi un finisaj non-gras și vor ajuta la prevenirea excesului de sebum.

 

 

Ingredientele active din unele tratamente medicale împotriva acneei pot crește sensibilitatea pielii la razele UVA și UVB și, din această cauză, dacă urmați un tratament medical, este important să limitați timpul petrecut în aer liber, să evitați soarele în timpul celor mai intense ore, să purtați ca protecție îmbrăcăminte in zonele expuse ori de câte ori este posibil.

 

 

Cei cu pielea uscată trebuie să utilizeze o cremă hidratantă zilnică care să încorporeze SPF și să găsească o protecție solară lichidă care să se răspândească ușor și uniform pe piele. Este bine să alegeți creme ușoare, lichide sau geluri.

 

Pentru persoanele cu piele sensibilă este important să caute protecție solară fără parfum, deoarece produsele chimice adăugate pot provoca iritații. Încercați o protecție solară hipoalergenică și asigurați-vă că aplicați din nou la interval de 4 ore.

 

Dr. Anca Mincă,

Medic rezident dermatolog

Spitalul Clinic Colentina, București

Bine ai venit,

autentifică-te

Înregistreaza-te

Creează un cont nou

Sunt de acord ca Biotrade să trimită pe emailul meu alte materiale informative și mesaje de marketing, în conformitate cu politică de confidențialitate.

Am uitat parola

Ai uitat parola? Te rog introdu numele tău de utilizator sau adresa de email. Vei primi o legătură prin email pentru a crea o parolă nouă.

NOU

Sebomax HR capsule împotriva căderii părului cu Biotina, Zinc și Seleniu 30 capsule

(6 recenzii de la clienți)
58.90lei
Cele mai vândute

Melabel cremă depigmentantă de zi SPF 50+ 50 ml

(3 recenzii de la clienți)
99.50lei
NOU

Biotrade cremă mască de noapte pentru față cu retinol 0,5% 50 ml

(2 recenzii de la clienți)
85.90lei
DESIGN NOU

Biotrade ser iluminator cu vitamina C 15 % și peptide

(1 recenzie client)
76.90lei

Coșul tău este gol

Continuă cumpărăturile