Consult personalizat de ingrijire a tenului | Mini produs la fiecare comandă | Transport gratuit pentru comenzi peste 252 lei

Pielea grasă și acneea

Pielea grasă și acneea

Introducere

Câți dintre noi, la un moment dat în viață, nu ne-am confruntat într-o măsură mai mare ori mai mică, cu problemele cauzate de acnee? Este rezonabil să afirmăm faptul că majoritatea am trecut pe aici.

Acneea începe să apară, în majoritatea cazurilor, la pubertate. Deși de cele mai multe ori dispare până la vârsta maturității, acneea poate persista chiar o perioadă mai îndelungată de timp.

 

Care sunt cauzele apariției acneei?

Acneea este considerată a fi cauzată de mai mulți factori.

Uleiul normal de la nivelul pielii, numit sebum, sub influență hormonală poate fi produs în exces (seboree). Acest lucru, împreună cu o eliminare insuficientă a celulelor moarte ale pielii, blochează foliculii piloși (locul unde sunt „conectați” micii săculeți plini cu sebum, glandele sebacee). Foliculul înfundat poate deveni la rândul său inflamat și poate să determine  o creștere anormală a așa numitei bacterii Cutibacterium (Propionibacterium Acnes) care la rândul său întreține procesul inflamator prezent în acnee.

Este important să reținem faptul că, deși este prezentă o bacterie la nivelul pielii, aceasta nu înseamnă ca acneea este o boală infecțioasă. Prin urmare, acneea nu este contagioasă (nu o putem contacta de la cineva, și nici nu putem la rândul nostru să o dăm altor persoane). Rolul acestei bacterii este legat, așa cum am menționat mai sus, de procesul inflamator care stă la baza apariției și întreținerii leziunilor din acnee.

Sunt informații contradictorii referitor la impactul alimentației asupra acneei. Există date care atestă legătura dintre o alimentație hiperglucidică, cu lactate în cantitate mare și grăsimi saturate (așa numita dietă occidentală) și apariția acneei.

 

Tipuri de leziuni acneice

Cele mai frecvente localizări ale acneei includ fața, decolteul și spatele, zonele cele mai bogate în glande sebacee.

Clinic, acneea se traduce printr-o varietate de leziuni:

  • „punctele negre” (comedoane deschise) sunt dopuri foliculare oxidate în contact cu aerul;
  • „punctele albe” (comedoane închise) sunt dopuri foliculare care sunt localizate imediat sub piele;
  • papulele sunt mici umflături de culoare roz până la maro-roșiatic;
  • pustulele sunt leziuni pline de puroi;
  • nodulii sunt leziuni mai profunde pline de puroi.

Acneea ușoară constă în câteva papule, pustule și/sau comedoane, pe când acneea moderată are un număr mai mare de leziuni.

Acneea severă se caracterizează prin prezența a numeroase comedoane, papule și pustule și se distinge prin apariția nodulilor ce pot fi dureroși.

 

Tenul gras și acneic necesită o atenție specială pe tot parcursul vieții

Pe cât este de important un consult dermatologic de specialitate și un tratament corect instituit, pe atât este de importantă și prevenția apariției și reapariției leziunilor acneice printr-o rutină corectă de îngrijire. Tenul gras și acneic necesită o atenție specială pe tot parcursul vieții.

Iată, așadar, câteva sfaturi:

  • utilizați pentru curățarea pielii un săpun blând, dimineața și seara și evitați substanțele iritante (ex. produsele pe baza de alcool);
  • evitați produsele de îngrijire grase atât pentru față, cât și cele pentru scalp;
  • este nevoie de o hidratare adecvată inclusiv în cazul tenului gras ori acneic, mai ales atunci când se folosesc în paralel substanțe-medicament care usucă tenul;
  • produsele etichetate ca fiind „noncomedogenice”, „oil free”  sunt, în majoritatea cazurilor, sigure pentru a fi utilizate pe un ten acneic.

Pentru forma ușoară a acneei există o varietate de medicamente care pot fi de folos. Ele sunt menite să fie aplicate în mod constant, conform recomandărilor medicului, pentru a se putea observa rezultate benefice.

Una dintre aceste substanțe-medicament este peroxidul de benzoil. Acesta are tendința de a usca pielea, așa că, în funcție de gradul de „uscăciune” a pielii trebuie recomandată o concentrație mai mică sau mai mare. De asemenea, este important de știut faptul că poate decolora materialele (lenjerie, prosoape) cu care intră în contact.

Agenții de exfoliere precum acidul azelaic, acidul salicilic ori alfa-hidroxi acizii (acidul glicolic, lactic, piruvic, citric) pot fi, de asemenea, de ajutor. Și aceștia pot determina uscăciunea pielii și trebuie utilizați împreună cu o cremă hidratantă adecvată.

 

Când trebuie să merg la medic?

Formele moderate și severe de acnee necesită tratament medical dermatologic specializat. Este foarte importantă tratarea la timp a leziunilor de acnee moderată sau severă pentru a putea preveni apariția cicatricilor. Acestea din urmă sunt cele mai de temut efecte pe termen lung ale acneei pentru că sunt și cel mai greu de tratat.

 

Ce tratamente poate să îmi recomande medicul?

Tratamentele topice (sau externe) pentru acnee includ geluri/ creme medicament care pot conține: agenți antibacterieni și antibiotice precum:

  • peroxidul de benzoil, clindamicina, eritromicina, sulful, acidul azelaic.
  • retinoizi: produse derivate din vitamina A, cum ar fi tretinoina, tazarotenul și adapalenul.

Tratamentele orale (sistemice) pot include:

  • antibiotice, cum ar fi: tetraciclina, minociclina, doxiciclina, eritromicina;
  • sunt date care susțin rolul contraceptivelor orale și al spironolactonei mai ales în acneea de cauză hormonală;
  • Isotretinoinul este un medicament de ultim resort, pentru acneea severă care nu răspunde la tratament.

În paralel cu aceste medicamente (topice sau orale), medicul va recomanda utilizarea unei creme hidratante adecvate. Este foarte important acest lucru pentru că, deși contraintuitiv, o uscare excesivă a tenului poate determina, ca răspuns, creșterea producției de sebum.

De asemenea, atât în timpul tratamentului, cât și după terminarea acestuia este importantă utilizarea unei creme de protecție solară. În timpul tratamentului va diminua riscul apariției arsurilor solare, pentru că unele dintre medicamentele folosite pot fi fotosensibilizante, și de asemenea va proteja împotriva apariției petelor postinflamatorii.

Pentru că rezultatele se văd în general după câteva săptămâni de tratament sau chiar luni, deloc de neglijat este faptul că răbdarea și perseverența sunt condiții esențiale pentru reușită.

 

Dr. Lorena Manea,

Medic rezident dermatolog 

Spitalul Clinic Colentina, București

 

 

 

Bine ai venit,

autentifică-te

Înregistreaza-te

Creează un cont nou

Sunt de acord ca Biotrade să trimită pe emailul meu alte materiale informative și mesaje de marketing, în conformitate cu politică de confidențialitate.

Am uitat parola

Ai uitat parola? Te rog introdu numele tău de utilizator sau adresa de email. Vei primi o legătură prin email pentru a crea o parolă nouă.

NOU

Sebomax HR capsule împotriva căderii părului cu Biotina, Zinc și Seleniu 30 capsule

(6 recenzii de la clienți)
58.90lei
Cele mai vândute

Melabel cremă depigmentantă de zi SPF 50+ 50 ml

(3 recenzii de la clienți)
99.50lei
NOU

Biotrade cremă mască de noapte pentru față cu retinol 0,5% 50 ml

(2 recenzii de la clienți)
85.90lei
DESIGN NOU

Biotrade ser iluminator cu vitamina C 15 % și peptide

(5 recenzii de la clienți)
76.90lei

Coșul tău este gol

Continuă cumpărăturile