This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
În timp ce evaluați care tratament pentru acnee este potrivit pentru un pacient, este valoros să luați în considerare convingerile pacienților cu privire la acnee. Discuțiile perpetuează aceste mituri având ecou în sala de examinare, uneori contracarând recomandările dermatologului și utilizarea tratamentelor recomandate.
- Doar adolescenții fac acnee. Acneea este cea mai frecventă boală a pielii. Oamenii de toate rasele și vârstele au acnee. Deși 85% dintre adolescenți au o formă de acnee, 30% dintre adulți, atât bărbați, cât și femei, suferă de acnee. Unii oameni dezvoltă acnee pentru prima dată în decada 2 sau 3 și sunt adesea șocați, deoarece mitul acneei este că este o boală care dispare înainte de facultate.
- Acneea este cauzată de mizerie. Pacienții trebuie să înțeleagă că acneea este o boală complexă a unităților foliculare care nu au legătură cu murdăria. Bacteriile responsabile de erupțiile acneice inflamate sunt Propionibacterium acnes (P. acnes). Punctele negre nu se datorează murdăriei, ci mai degrabă patologiei foliculilor și acumulării și modificării sebumului.
- Trebuie să vă spălați mai mult pe față. Spălarea feței mai des nu vă va vindeca acneea. Igiena nu este legată de dezvoltarea acneei. Spălarea feței în fiecare zi elimină celulele moarte ale pielii, excesul de sebum, dar prea multă curățare sau spălarea prea energică poate duce la uscăciune și iritare – ceea ce poate înrăutăți acneea. Încercați să vă spălați fața nu mai mult de două ori pe zi cu o spălare ușoară – nu spălați sau frecați, cu un produs de curățare ușor și bătând pielea uscată. Copiii ar trebui să se îndepărteze de exfolianții sau exfolianții duri, care pot irita defectele. În plus, tonerele care conțin concentrații mari de alcool pot usca pielea și trebuie evitate.
- Este în regulă să vă scoateți coșurile. Aceasta nu este niciodată o idee bună. Strângerea coșurilor declanșează răspunsuri inflamatorii, deși poate face să pară mai puțin vizibil temporar, storsul poate face ca leziunea să rămână mai mult timp. Apariția unui coș împinge bacteriile în continuare în piele, făcând zona și mai roșie și inflamată. De asemenea, poate provoca cicatrici, prin formarea de macule maronii sau roșii care ar pot dura luni. De fapt, există un tip distinct de acnee cauzat de stors, care este bine cunoscut de dermatologi ca acnee excoriée de jeune fille’.
- Soarele și solarele ameliorează acneea. Deși poate simți că îți usucă pielea și acoperă temporar roșeața acneei, soarele nu este de ajutor în vindecare. Soarele poate inflama și usca pielea, ceea ce face ca pielea să producă mai mult ulei, producând o piele uscată, iritată sau chiar arsă și stimulând cancerul de piele. Copiii trebuie să se protejeze purtând haine de protecție, pălării și ochelari de soare atunci când sunt în aer liber. De asemenea, ar trebui să poarte o cremă de protecție solară cu factor de protecție (sau SPF) de cel puțin 30, etichetat „non-comedogenic”, ceea ce înseamnă că produsul nu va închide porii. Este deosebit de important pentru copiii care utilizează medicamente pentru acnee să rămână departe de soare și de solare. Aceste medicamente pot face pielea extrem de sensibilă la lumina soarelui și razele solarelor.
- Pasta de dinți poate curăța un coș. Pasta de dinți și alte obiecte de uz casnic nu sunt sigure pe piele. Deși este adevărat că mai multe ingrediente găsite în pasta de dinți usucă pielea și ar putea ajuta la micșorarea coșului, nu merită riscul. Deși nu este clar exact cum și de unde a început această tendință, există câteva motive probabile. În primul rând, multe formule de pastă de dinți conțineau odată o substanță chimică numită triclosan care ar putea acționa ucigând bacteriile care cauzează și agravează erupțiile. De asemenea, se știe că unele ingrediente, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, alcoolul și peroxidul de hidrogen, le usucă, ceea ce ar putea ajuta la micșorarea leziunii, de asemenea mentolul poate crea o senzație de furnicătură care poate reduce temporar durerea și inflamația. Pasta de dinți este produsă pentru dinți, nu pentru suprafața sensibilă a feței, deoarece are un pH bazic care poate irita pielea, care are un pH natural acid.
- Alimentele grase provoacă acnee. Ciocolata, cartofii prăjiți și fast-food nu au prea mult sau niciun efect asupra acneei. Nu există dovezi științifice că aceste alimente provoacă acnee. În plus, dieta poate afecta hormonii care, la rândul lor, ar putea agrava acneea. De exemplu, laptele și alimentele cu un conținut ridicat de zahăr pot provoca o creștere a nivelului de insulină, modificând alți hormoni care pot afecta pielea. Unele cercetări au legat laptele și proteinele din zer de acnee.
- Machiajul provoacă acnee. Machiajul vă poate irita pielea numai dacă utilizați produse greșite, cele care sunt non-comedogene, în general, nu agravează acneea. Fondurile de ten fără ulei și ușoare nu vor cauza probleme, cu excepția cazului în care uitați să le îndepărtați noaptea. Nu uitați să vă spălați fața înainte de culcare pentru a îndepărta orice machiaj și ulei. Pacienții care cred că fondul de ten poate contribui la acneea lor pot fi încurajați să poarte machiaj pe bază de minerale. Deci, este un mit că aceștia trebuie să-și lase leziunile acneice neacoperite. Cosmeticele etichetate „organice”, „ naturale” sau cele care conțin plante pot contribui la blocarea porilor și acutizarea acneei.
- Acneea va dispărea, deci nu este nevoie să o tratați. Acneea este cronică, ceea ce înseamnă că poate dura mult timp. Dacă este lăsată netratată fără măcar încercări de tratament topic, se poate agrava și pot apărea cicatrici. Tratamentul ajută și nu trebuie evitat doar pentru că într-o zi acneea va dispărea. Acneea este tratabilă și contează intervenția timpurie. Depresia este mai frecventă la pacienții cu acnee decât la cei fără acnee. Acneea este o boală care necesită tratament medical. Cei care spun că este doar o preocupare cosmetică perpetuează un mit fals și periculos.
- Medicamentele anti-acneice funcționează imediat Pacienții mereu vor rezultate imediate. Medicamentele își fac cu adevarat efectul la 12 săptămâni ajutând și ca acneea să nu recidiveze. Pacientul cu acnee este obișnuit ca streptococul să se elimine cu câteva zile de tratament cu antibiotice, dar chiar și cele mai puternice medicamente, cum ar fi isotretinoinul oral sau minociclina, pot dura câteva luni până la eliminarea semnificativă a acneei. Dar, orice ar putea crede pacienții, rezultatele nu vor fi imediate.
CONCLUZII
Ipotezele oamenilor despre acnee, la fel ca ipotezele lor despre alte probleme complexe, sunt adesea rezultatul unor neînțelegeri și necesită clarificări.
Dr. Anca Mincă,
Medic rezident dermatolog
Spitalul Clinic Colentina, București