This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Putem să ne machiem atunci când suferim de acnee sau ne poate face mai mult rău?
Raspunsul este: DA!
Putem folosi produse de machiaj, ÎNSĂ este foarte important ce anume folosim. Produsele trebuie alese cu mare grijă pentru a nu agrava mai mult acneea. Există o serie largă de produse de machiaj ce pot bloca porii și predispune la acnee. De aceea, este necesar să ne uitam pe ambalajul produselor înainte de a le introduce în rutina noastră zilnică.
Atât cremele, serurile, cât și produsele de machiaj de orice tip – fie ele fond de ten, corector, pudră, blush etc – trebuie să aibe pe ambalaj notate sintagmele: “oil-free”, noncomedogenic sau nu blochează porii. Doar aceste produse pot fi utilizate pe un ten acneic sau cu tendință acneică. există și unele fonduri de ten ce sunt destinate specific tenului acneic, produse ce conțin și unele substanțe ce pot ajuta în tratarea acneei, precum acidul salicilic.
Există chiar o afecțiune denumita acneea cosmetică, care, după cum ii spune si numele, este cauzată de produse cosmetice printre care creme, machiaj și orice alt produs aplicat pe ten ce poate predispune la apariția de coșuri. De cele mai multe ori, apar microcomedoane și comedoane la nivelul pielii prin blocarea porilor de către aceste produse. Dezavantajul este că acestea pot să apară imediat sau la distanță destul de mare de inceputul aplicării unui produs (uneori chiar luni), de multe ori neputând identifica cu exactitate produsul inculpat. La acest tip de acnee, după eliminarea produselor din rutina zilnică, se va observa în scurt timp dispariția coșurilor și revenirea la normal. De cele mai multe ori însă, exista multipli factori ce predispun la acnee, produsele cosmetice fiind doar o mică parte și doar excluderea acestor produse, fără alte tratamente adjuvante, nu vor trata acneea.
Pentru a evita o aplicare agresivă a produselor de machiaj la nivelul feței se recomandă utilizarea pensulelor de machiaj. Folosite regulat, pe lângă particule de machiaj, acestea conțin și resturi celulare și sebum. Din acest motiv ele trebuie să fie curățate regulat – se recomandă o dată pe săptămână – pentru a nu bloca și ele la rândul lor porii și predispune la leziuni de acnee.
Demachierea este un alt proces important din rutina zilnică ce trebuie realizat corect. Dacă omitem să ne demachiem, din păcate, porii se vor bloca mult mai ușor și vor apărea microcomedoanele. Ideal, ar trebui să ne curățăm tenul dimineața și seara pentru a debloca porii, dar în mod special seara pentru a ne demachia.
Un prim pas ar fi eliminarea machiajului cu ajutorul apei micelare sau a demachiantului adaptat tenului. Nu ar trebui, însă, să ne oprim aici, deoarece nu reușim să îndepărtăm toate impuritățile doar prin acest pas. De accea, de fiecare dată este indicat să urmeze și pasul de curățare cu un agent blând de spălare. Se evită pe cât posibil produsele de curățare cu gomaj sau substanțele abrazive, pentru a nu irita suplimentar tenul. Este suficient un produs blând, adaptat tenului acneic, care să curețe sebumul, impuritățile și resturile de machiaj rămase după pasul de demachiere. Urmărind ambii pași, riscul de formare a coșurilor în urma unei curățări neadecvate a tenului dispare.
De asemenea, în perioada de pandemie în care masca a devenit obligatorie, a apărut erupția acneiformă denumită “maskne” sau “mascnee”. Acest lucru se datorează fricțiunii măștii pe pielea feței alături de excesul de sudorație și de sebum de la nivelul pielii acoperite de mască, toate acestea, dacă sunt combinate cu produse de machiaj aplicate pe ten, pot bloca suplimentar porii, în ciuda produselor corecte. ”. Trebuie să luam în considerare totuși renunțarea la machiaj și să îl aplicăm doar dacă este absolut necesar. De preferat, pe sub mască să se utilizeze doar o cremă hidratantă adaptată tipului de ten pentru a proteja pielea feței. De asemenea, produsele antiacneice iritante pentru piele trebuie folosite seara, pentru a nu irita suplimentar tenul pe parcursul zilei.
În altă ordine de idei, machiajul se poate aplica pe un ten acneic dacă sunt folosite produsele corespunzătoare ce nu blochează porii și dacă se respectă cu strictețe curățarea adecvată a tenului la finalul zilei. Cu toate acestea, se recomandă evitarea folosirii produselor de make-up pe sub mască, mai ales persoanelor cu tendință la acnee pentru a nu predispune la leziuni noi de acnee.
Dr. Anastasia Coman,
Medic specialist dermatolog
Clinica Derma 360°, București