Consult personalizat de ingrijire a tenului | Mini produs la fiecare comandă | Transport gratuit pentru comenzi peste 252 lei

Hidratarea – pasul subestimat în hidratarea pielii cu acnee

Hidratarea – pasul subestimat în hidratarea pielii cu acnee

Avem nevoie de hidratarea pielii cu tendință la acnee? Nu se va îngrășa mai tare tenul gras dacă aplic o cremă hidratantă?

Răspunsul este: DA! Avem nevoie de hidratarea pielii cu acnee, chiar dacă este grasă și uleioasă.

 

Din păcate, hidratarea tenului acneic este unul dintre pașii omiși în îngrijirea zilnică. De ce acest lucru? Senzația de piele uleioasă, ce este oferită de multe produse care nu sunt specifice tenului seboreic împiedică multe persoane să mai folosească creme hidratante. Însă dacă reușim să găsim produsele optime pielii noastre, o hidratare poate face minuni chiar și pe o piele grasă cu acnee.

 

O piele grasă poate fi și deshidratată, fără să ne dăm seama. Există un cerc vicios al tenului seboreic, care odată deshidratat stimulează o secreție crescută de sebum, astfel devenind o piele și mai grasă, cu riscul de a bloca porii. Răspunsul natural al pielii uscate este de a compensa această uscăciune cu mai mult sebum. Detritusurile (resturile) celulare accentuate ale pielii deshidratate împreună cu sebumul în exces vor bloca porii și vor predispune la formarea de microcomedoane și drept urmare la formarea de coșuri inflamatorii și noninflamatorii.

 

O piele uscată și o piele deshidratată reprezintă același lucru? Nu! Tenul uscat este tenul ce nu poate produce sebum în cantitate suficientă pentru a hidrata optim pielea, pe când o piele deshidratată este o piele care nu prezintă suficientă apă la nivelul straturilor sale. Prin urmare, ar putea avea aspectul de piele uleioasă, însă ea să fie de fapt deshidratată.

Dacă aveți acnee sau tendința la acnee, este foarte important să verificați pe ambalajul produsului de hidratare dacă scrie că este “oil-free”, noncomedogenic, nu blochează porii. De cele mai multe ori, nu trebuie să aibe o textură foarte grasă, ci una lejeră, care să intre repede în piele. Dacă utilizați însă tratamente antiacneice ce usucă foarte tare pielea, ar putea fi nevoie de texturi ușor mai emoliente, mai grase pentru a reface corespunzător bariera cutanată hidrolipidică modificată prin intermediul acestor tratamente.

 

Majoritatea produselor antiacneice folosite pentru tratament pe lângă rolul benefic, au dezavantajul de a exfolia și irita pielea, uneori excesiv. În cazul acestora, este necesară o hidratare optimă. În același mod și produsele exfoliante, foarte la modă în aceasta perioadă – alfa hidroxiacizii și beta hidroxiacizii – vor avea efect benefic prin exfolierea ușoară de la nivelul straturilor superficiale ale pielii, însă vor genera o pierdere transepidermică de apă de la nivelul straturilor pielii. În lipsa refacerii barierei cutanate hidrolipidice cu ajutorul unei creme hidratante, acestea pot agrava o acnee preexistentă.

Substanțele hidratante pot fi împărțite în 3 categorii în funcție de modul de acțiune – umectante, ocluzive și emoliente. Substanțele umectante au rolul de a atrage apa la nivelul straturilor superficiale ale pielii ca un burete de la nivelul dermului. Ocluzivele formează ca o peliculă la suprafața pielii și blochează astfel evaporarea apei de la acest nivel. Substanțele emoliente vor netezi straturile superficiale a pielii inserându-se între celulele de la acest nivel, scopul fiind de a reface matricea lipidică naturală. Produsele hidratante vor conține proporții diferite din aceste substanțe pentru a oferi nivelul optim de emoliere a pielii și de a reface bariera cutanată hidrolipidică, împreună având efecte net superioare. De exemplu, substanțele umectante singure pot să crească pierderea de apă de la nivelul pielii, însă combinate cu substanțele ocluzive, această apă va rămâne blocată la nivelul pielii. Pentru un rezultat cât mai adecvat, se recomandă utilizarea produselor hidratante imediat după curățarea tenului pentru a bloca la acest nivel apa absorbită de piele în timpul spălării.

 

Așadar, chiar dacă ai acnee, pielea ta are nevoie de o hidratare optimă, iar pentru acest lucru trebuie să îți adaptezi rutina zilnică de îngrijire a pielii introducând o cremă hidratantă care să îți satisfacă nevoile actuale ale tenului, care poate fi mai hidratat sau deshidratat în funcție de anotimp și de alte tratamente antiacneice, fie ele aplicate local sau luate pe cale orală.

 

 

Dr. Anastasia Coman,

Medic specialist dermatolog

Clinica Derma 360°, București

Bine ai venit,

autentifică-te

Înregistreaza-te

Creează un cont nou

Sunt de acord ca Biotrade să trimită pe emailul meu alte materiale informative și mesaje de marketing, în conformitate cu politică de confidențialitate.

Am uitat parola

Ai uitat parola? Te rog introdu numele tău de utilizator sau adresa de email. Vei primi o legătură prin email pentru a crea o parolă nouă.

NOU

Biotrade cremă mască de noapte pentru față cu retinol 0,5% 50 ml

(2 recenzii de la clienți)
85.90lei
NOU

Sebomax HR capsule împotriva căderii părului cu Biotina, Zinc și Seleniu 30 capsule

(6 recenzii de la clienți)
58.90lei
DESIGN NOU

Biotrade ser iluminator cu vitamina C 15 % și peptide

(1 recenzie client)
76.90lei
Cele mai vândute

Melabel cremă depigmentantă de zi SPF 50+ 50 ml

(2 recenzii de la clienți)
99.50lei

Coșul tău este gol

Continuă cumpărăturile