This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Acneea este o afecțiune cronică și inflamatorie a pielii care apare atunci când foliculii de păr se înfundă cu sebum și celule moarte ale pielii care produc puncte albe, puncte negre, pete sau coșuri, în special pe față, umeri, spate, gât, piept și brațe.
Sunt disponibile tratamente eficiente împotriva acneei, dar acneea poate fi persistentă. Coșurile și umflăturile se vindecă încet și atunci când unul începe să se vindece, alții par să apară.
În funcție de severitatea acesteia, acneea poate provoca suferință emoțională și cicatrici. Cu cât începeți tratamentul mai devreme, cu atât riscul de astfel de probleme este mai mic.
Patru factori principali care cauzează acneea:
- Producție în exces de grăsime (sebum). Pielea umană are pori care se conectează la glandele sebacee (uleioase) ce se găsesc sub piele, numite glande sebacee, care sunt glande mici pe suprafața pielii. Foliculii leagă glandele de pori. Foliculii, de unde încep firele de păr să crească, sunt găuri mici care produc și secretă lichid. Glandele produc un lichid gras care lubrifiază părul și pielea, producând o substanță uleioasă, numită sebum. Sebumul transportă celulele moarte ale pielii prin foliculi până la suprafața pielii.
- Foliculii de păr înfundați de grăsime și celulele moarte ale pielii. Un fir de păr crește prin folicul afară din piele. Coșurile cresc atunci când acești foliculi se blochează și sebumul se acumulează sub piele. Punctul alb este creat atunci când foliculul înfundat este aproape de suprafața pielii și atunci când foliculul înfundat este deschis pe piele și devine închis la culoare, se numește punct negre. Dar, de fapt, porii sunt congestionați de bacterii și sebum, care devin maronii atunci când sunt expuși la aer.
- Bacterii. Celulele pielii, sebumul și părul se pot aglomera într-un dop. Acest dop se infectează cu bacterii și are ca rezultat umflare pielii din jur. Propionibacterium acnes (P. acnes) este numele bacteriilor care trăiesc pe piele și contribuie la infecția coșurilor.
- Inflamația. Coșurile sunt pete roșii cu un centru alb care se dezvoltă atunci când foliculii de păr blocați se inflamează sau se infectează cu bacterii. Blocajele și inflamația adânc în interiorul foliculilor de păr produc bucăți asemănătoare chistului sub suprafața pielii.
Anumite lucruri pot declanșa sau agrava acneea:
Modificări hormonale. Androgenii sunt hormoni care cresc la băieți și fete în timpul pubertății și determină mărirea glandelor sebacee și producerea de mai mult sebum. Schimbările hormonale în timpul vârstei mijlocii, în special la femei, pot duce și la erupții. O serie de factori declanșează acneea, dar se crede că principala cauză este creșterea nivelului de androgeni. Androgenul este un tip de hormon, ale cărui niveluri cresc atunci când începe adolescența. La femei, se transformă în estrogen. Testosteronul este principalul hormon androgen ale cărui niveluri ridicate determină glandele sebacee (uleioase) să producă mult mai mult sebum decât are nevoie pielea, făcând pielea să strălucească. Glanda mărită produce mai mult sebum. Sebumul excesiv poate descompune pereții celulari din pori, determinând creșterea bacteriilor si favorizând formarea coșurilor.
- Menstruația – unele femei au o erupție chiar înainte de menstruație;
- Sarcina – frecvent în primele 3 luni de sarcină;
- Sindromul ovarului polichistic;
- Genetică – dacă părinții au avut acnee, este probabil ca și copiii să o dezvolte;
- Anumite medicamente. Exemplele includ medicamente care conțin corticosteroizi, testosteron, pilule contraceptive, litiu (utilizat pentru a trata depresia și tulburarea bipolară) sau unele medicamente utilizate pentru a trata epilepsia. Utilizarea îndelungată de antibiotice poate afecta flora internă ce poate avea efecte asupra sanatății pielii;
- Dietă. Studiile indică: consumul anumitor alimente – inclusiv alimente bogate în carbohidrați, precum pâine, covrigi, lapte degresat, proteine din zer, diete bogate în zahăr și chipsuri – poate agrava acneea;
- Stres emoțional. Stresul nu provoacă acnee, dar poate agrava acneea existentă, deoarece crește nivelul de cortizol;
- Fumatul care provoacă acnee la persoanele în vârstă;
- Articole de îmbrăcăminte care pun presiune pe o zonă afectată a pielii, cum ar fi bentițele sau rucsac;
- Produse pentru machiaj și îngrijire a pielii, cum ar fi loțiuni sau creme;
- Lucrul într-o zonă în care se intră în mod obișnuit în contact cu grăsimile (cum ar fi restaurantul în care există suprafețe alimentare grase și ulei de prăjit);
- Poluarea aerului și anumite condiții meteorologice (cum ar fi umiditatea ridicată).
Dr. Anca Mincă,
Medic rezident dermatolog
Spitalul Clinic Colentina, București