This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Cicatricile post acneice pot reprezenta o provocare atât pentru medic, cât și pentru pacient. Greu de tratat, este preferabil sa fie prevenite printr-un tratament adecvat și la timp, al acneei. Dacă totuși cicatricile au apărut, pot exista metode care să amelioreze aspectul lor clinic și în unele cazuri să determine chiar dispariția lor aproape complet.
Totul pornește de la nivelul glandei producătoare de sebum. O creștere anormală a sebumului împreună cu înfundarea orificiului acesteia determină apariția inflamației. În esență, glandele uleioase înfundate dau naștere unor glande uleioase mari și furioase, care în cele din urmă explodează, ceea ce duce la distrugerea colagenului, elastinei cu apariția de fibroză dermică și subdermică profundă, adică la apariția de cicatrici adânci.
Studiile arată faptul că între 9 și 22% dintre persoanele care au avut acnee fac cicatrici. Printre factorii care contribuie la apariția cicatricilor postacneice pot fi enumerați următorii:
- genetica are un rol important, s-a observat existența cicatricilor în cazul membrilor aceleiași familii;
- timpul îndelungat între apariția primelor semne de acnee și instituirea unui tratament adecvat;
- automanipularea leziunilor prin “stoarcere”, sau excoriere.
Clinic, există mai multe tipuri de cicatrici post-acnee:
- Cicatricile atrofice sunt greu de tratat, se prezintă sub forma unor “adâncituri” la nivelul pielii și pot fi, după aspect, de 3 feluri:
- Ice-pick – depresiuni cu suprafața mică, dar adânci (cel mai adesea la nivelul pomeților, frunții și bărbiei)
- Box-scar – bine delimitate, formă rotund-ovalară, mai mari (frecvent la nivelul obrajilor)
- Rolling – depresiuni cu suprafața mare dar nu foarte adânci (mai rar întâlnite).
- Cicatricile hipertrofice – cicatrici proeminente, care sunt ieșite în relief. Cel mai frecvent apar în urma acneei spatelului ori decolteului, mai rar la nivelul feței.
- Deși nu sunt cicatrici propriu-zise, hiperpigmentările postinflamatorii (petele roșii-maronii) pot fi descrise aici, întrucât apar ca urmare a vindecării leziunilor de acnee. Evoluția lor este îndelungată, putând să persiste chiar și luni de zile.
Chiar dacă sunt greu de tratat, cicatricile se pot ameliora cu ajutorul unor tratamente precise.
Radiofrecvența și microneedlingul tratează în profunzime, menajând într-o oarecare măsura epidermul. Laserele CO2 vizează cicatricile mai superficiale.
Tratamentele la domiciliu sunt adecvate pentru cicatricile la debut și care sunt superficiale. Iată, așadar, câteva exemple:
- Retinoizii (differinul și adapelena) pot fi de folos. În contextul cicatricilor provocate de acnee, retinoizii diminuează inflamația și de asemenea pot remodela și crește producția de colagen.
- Acidul azelaic este un keratolitic, ceea ce înseamnă că promovează reînnoirea celulelor pielii, de unde și utilizarea sa în acnee și în cicatricile post-acnee.
- De asemenea, alfa hidroxiacizii (AHA) în concentrații de 8-15% pot ameliora cicatricile post acneice. Acidul glicolic, acidul lactic, acidul citric, acidul malic și acidul mandelic sunt cunoscuți și sub numele de “acizi de fructe”. AHA exfoliază stratul superior al pielii (epidermul), de aici și rolul lor în tratarea hiperpigmentării nedorite. AHA acționează, de asemenea, în stratul mai profund al pielii, stimulând colagenul.
- Acidul salicilic (acid beta hidroxi, BHA) este solubil în grăsimi și are o penetrare bună la nivelul porilor și al glandelor sebacee, de unde și utilizarea sa în tratarea acneei și a punctelor negre. BHA au, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii.
Folosirea produselor dermatocosmetice ce realizează un peeling chimic, care conțin acizii amintiți mai sus, trebuie realizată sub îndrumarea și la recomandarea unui medic dermatolog, cu alegerea celui mai adecvat și sigur produs pentru fiecare pacient în parte. Altfel, nu sunt de neglijat riscurile la care se expun pacienții folosind produsul nepotrivit la momentul nepotrivit, pe un ten nepotrivit.
Utilizarea unei creme cu factor de protecție SPF50+ înainte de a ieși afară, în orice anotimp al anului, ajută la prevenirea apariției de pete după leziunile postinflamatorii din acnee. În acest caz este foarte important a se utiliza produse cu o textură lejeră, care să fie adecvate tenului gras/ acneic.
Este foarte important dacă totuși au apărut semne, cicatrici după acnee, atenția să nu fie îndreptată exclusiv asupra acestora. Un lucru util pe care îl pot face pacienții care se confruntă cu astfel de probleme este să dobândească o rutină zilnică de prevenție, adică să se îngrijească de pielea lor la nivel „macro” și să prevină astfel apariția de noi leziuni de acnee care la rândul lor să provoace noi cicatrici.
Și, în final, poate cel mai important lucru este acceptarea. Acceptarea faptului că nu suntem și că nu vom putea fi niciodată perfecți. A ne simți bine în pielea noastră este o alegere pe care o facem zi de zi. Nu este rezultatul a ceea ce vedem în oglindă ci e conștientizarea faptului că cele mai importante lucruri nu sunt vizibile ochilor.
Dr. Lorena Manea,
Medic rezident dermatologie
Spitalul Clinic Colentina, București