Consult personalizat de ingrijire a tenului | Mini produs la fiecare comandă | Transport gratuit pentru comenzi peste 252 lei

Cele mai frecvent întâlnite greșeli în îngrijirea pielii cu acnee

Cele mai frecvent întâlnite greșeli în îngrijirea pielii cu acnee

În prezent există numeroase surse cu informații legate de îngrijirea tenului, însă cu toate acestea întâlnim frecvent greșeli ce pot duce la întârzierea vindecării acneei, la agravarea acesteia sau la apariția de efecte secundare nedorite.

 

1. Credem că exfolierea frecventă și agresivă a tenului va produce rezultate mai bune și mai rapide

 

În schemele de îngrijire și tratament pentru tenul acneic, exfolierea joacă un rol foarte important. Unul dintre mecanismele de producere a leziunilor de acnee este reprezentat de acumularea în exces de celule moarte la nivelul foliculilor pilosebacei, cu blocarea porilor și declanșarea unui proces inflamator. Din acest motiv, multe dintre ingredientele active din produsele destinate tenului acneic au și efect de exfoliere.
Însă prin exfolierea în exces a tenului, efectul va fi unul dăunător și nicidecum nu se vor obține efectele dorite mai rapid. Printr-o exfoliere agresivă, fie prin combinarea mai multor ingrediente cu acest efect (AHA, BHA, retinoizi) și în concentrații crescute, fie prin exfolierea mecanică a tenului cu bureți abrazivi, perii de curățare, particule abrazive, se va produce sensibilizarea tenului, îngreunarea vindecării leziunilor și producerea de leziuni noi prin iritarea foliculilor pilosebacei.
Rezumați-vă la cel mult două ingrediente exfoliante, în concentrații mici, folosite de 1-3 ori pe săptămână și evitați exfolierea mecanică a pielii care este de obicei prea agresivă.

 

2. Nu demachiem și nu curățăm corect tenul

A nu demachia și curăța corect tenul este una dintre cele mai importante și mai frecvent întâlnite cauze pentru apariția acneei.
Curățarea tenului acneic trebuie făcută dimineața și seara, iar dacă pe perioada zilei sunt aplicate si produse de machiaj, curățarea de seară trebuie să includă și demachiere. Demachierea se poate face cu o loțiune micelară sau cu un lapte demachiant și în general este recomandat a se evita demachiantele uleioase. După îndepărtarea machiajului, pasul următor este spălarea pielii cu un gel sau spumă de curățare special destinate tenurilor acneice.

 

3. Credem că tenul gras nu necesită hidratare

De obicei, tenul acneic se însoțește și de exces de sebum. În încercarea de a reduce excesul de sebum și de a da un aspect mat tenului, tendința va fi de a folosi produse astringente, care usucă pielea și de a evita cremele hidratante. Trebuie avut în vedere că un ten poate fi în același timp și gras și deshidratat și că deshidratarea poate stimula suplimentar glandele sebacee pentru a produce sebum. Majoritatea tratamentelor anti-acnee prezintă ca efect secundar deshidratarea și uscarea tenului, însă acestea trebuie combătute deoarece vor îngreuna refacerea pielii.
În schemele de îngrijire pentru tenul acneic întotdeauna va fi prezent cel puțin un produs hidratant, care trebuie să fie lejer, non-gras și non-comedogen. De obicei se optează pentru emulsii fluide, serumuri sau geluri, iar cele folosite pe timp de zi trebuie să conțină și factor de protecție solară minim 30.

4. Întârziem să consultăm un medic specialist

Deși avem acces la numeroase surse de informare legate de îngrijirea tenului acneic, trebuie să avem în vedere că acestea nu înlocuiesc un consult de specialitate și că un medic dermatolog cunoaște cel mai bine schemele de tratament pentru numeroasele forme de acnee existente.
În anumite situații vor fi necesare investigații medicale suplimentare, pentru a exclude cauze interne care ar fi putut declanșa apariția acneei. Sunt situații în care trebuie făcută diferența între acnee și alte afecțiuni ale pielii ce pot semăna cu aceasta și care se tratează diferit.
Produsele de îngrijire ce se pot achiziționa fără o prescripție medicală nu sunt întotdeauna suficiente pentru a putea trata formele moderat-severe de acnee. Întârzierea unui tratament corect condus de către un medic dermatolog poate duce la apariția cicatricilor și semnelor ce sunt mult mai greu de tratat ulterior.

 

5. Încercăm să ascundem leziunile active prin folosirea unor produse de machiaj comedogene

Atât timp cât există leziuni active de acnee, vom încerca să le mascăm prin folosirea unor produse de machiaj ce au capacitatea de acoperire cât mai mare și o rezistență îndelungată pe ten întreaga zi. Se poate însă crea un cerc vicios, încât aceste produse de machiaj pot bloca suplimentar porii și pot declanșa apariția de leziuni noi.
Se pot folosi și produse de machiaj însă acestea trebuie sa fie produse dermatocosmetice, special destinate unui ten acneic, care nu conțin ingrediente comedogene. Este ideal să încercăm să nu folosim zilnic machiajul, iar în zilele în care îl folosim să îl menținem pe piele o perioadă cât mai scurtă.

 

6. Nu avem răbdare și nu acordăm suficient timp schemelor de tratament pentru a obține rezultatele dorite

Este normal să ne dorim să obținem rezultate cât mai rapid, însă realitatea este că vor fi necesare multă răbdare și implicare pentru a trata acneea și de a obține aspectul curat și uniform al tenului. Ingredientele active au nevoie de minim 6 săptămâni de utilizare constantă pentru a începe să influențeze evoluția tenului. Uneori va fi necesară schimbarea schemei de tratament dacă se observă efecte secundare sau lipsa de răspuns la tratament. Chiar și după obținerea unor rezultate mulțumitoare, va fi necesar să folosim produse de întreținere pe perioade lungi de timp. Este foarte important să fim perseverenți, să nu ne descurajăm dacă nu vedem rezultate instant și să nu renunțăm foarte rapid la un produs de îngrijire.

 

7. Credem că un produs sau o schemă de tratament ce au dat rezultate bune unui cunoscut vor funcționa în același mod și asupra tenului nostru

Există multe forme de acnee, diverse severități, diverse particularități ale tenurilor. Nu există produse minune, universal valabile în îngrijirea tenurilor cu probleme și vor exista diferențe de răspuns ale aceluiași produs între persoane diferite. De aceea este important să consultăm un medic specialist pentru o schemă de tratament personalizată.

 

 

dr. Alexandra Batani

Dr. Alexandra Bațani,

Medic specialist dermatolog
Clinica DermaExpert, București

Bine ai venit,

autentifică-te

Înregistreaza-te

Creează un cont nou

Sunt de acord ca Biotrade să trimită pe emailul meu alte materiale informative și mesaje de marketing, în conformitate cu politică de confidențialitate.

Am uitat parola

Ai uitat parola? Te rog introdu numele tău de utilizator sau adresa de email. Vei primi o legătură prin email pentru a crea o parolă nouă.

NOU

Sebomax HR capsule împotriva căderii părului cu Biotina, Zinc și Seleniu 30 capsule

(6 recenzii de la clienți)
58.90lei
Cele mai vândute

Melabel cremă depigmentantă de zi SPF 50+ 50 ml

(3 recenzii de la clienți)
99.50lei
NOU

Biotrade cremă mască de noapte pentru față cu retinol 0,5% 50 ml

(2 recenzii de la clienți)
85.90lei
DESIGN NOU

Biotrade ser iluminator cu vitamina C 15 % și peptide

(1 recenzie client)
76.90lei

Coșul tău este gol

Continuă cumpărăturile