Consult personalizat de ingrijire a tenului | Mini produs la fiecare comandă | Transport gratuit pentru comenzi peste 252 lei

Întrebări frecvente despre dermatita atopică

Întrebări frecvente despre dermatita atopică

Ce este dermatita atopică?

Dermatita atopică reprezintă forma cea mai frecventă de eczemă la copii, însă poate afecta orice vârstă. Se manifestă prin mâncărime intensă, iritație cutanată și leziuni inflamatorii cu un aspect diversificat și localizare în funcție de vârstă și intensitate. Pielea cu tendință la atopie este foarte sensibilă și predispusă la diverse manifestări față de factorii externi. Pe lângă acestea, ea este foarte uscată și delicată și frecvent întâlnită chiar și la sugari.

Cât de frecvent întâlnim dermatita atopică?

Dermatita atopică reprezintă afecțiunea cutanată cea mai frecvent întâlnită, mai ales în zonele urbane și în țările dezvoltate. Afectează aproximativ 20% dintre bebeluși, copii, adolescenți și 1-3% dintre adulți. Majoritatea persoanelor dezvoltă boala înainte de vârsta de 5 ani. Dermatita atopică apărută în copilărie are frecvent o ameliorare semnificativă în perioada vârstei adulte.

Care sunt simptomele dermatitei atopice?

La sugari erupțiile se regăsesc pe obraji, gât, scalp, mâini și picioare. Pot fi afectate zone mai extinse ale corpului.

Adolescenții și adulții prezintă frecvent o erupție cu aceeași localizare sau în zone foarte tipice precum fața anterioară a gâtului, pliul antecubital (încheietura cotului) și zona în spatele genunchiului. Chiar dacă culoarea, intensitatea și localizarea erupției poate varia – mâncărimea este întotdeauna prezentă. La adolescenți și adulți simptomul principal este mâncărimea care poate duce până la activarea unui ciclu mâncărime – scărpinare – mâncărime ce agravează boala.

Scărpinarea continuă cauzează îngroșarea pielii (lichenificare).

Care este cauza dermatitei atopice?

Este o afecțiune complexă și cauzele ei încă sunt în studiu. Pe lângă factorii genetici, sunt implicați și factorii din mediul extern. De obicei este întâlnită la membrii familiei, uneori este prezent astmul și rinita alergică. Dermatita atopică nu este o alergie, dar prezența alergenilor în mediul înconjurător crește riscul apariției acesteia, precum și a astmului și a rinitei alergice (este ceea ce medicii denumesc triada atopică).

Ce factori pot agrava dermatita atopică?

Dermatita atopică poate fi acutizată din mai multe cauze. Acestea sunt: stresul emoțional, schimbul de temperatură sau umezeală, prezența bacteriilor Staphylococcus aureus pe piele, anumite particule în aer (precum acarienii din praful de casă), unele produse de îngrijire a pielii (produse cosmetice nepotrivite, arome, săpunuri agresive), transpirația în exces și contactul cu textile iritante (mai ales lâna). La unii bebeluși alergiile la unele alimente pot agrava dermatita atopică.

Ce ajută în cazul dermatitei atopice?

Se recomandă folosirea de înlocuitori ai săpunului obișnuit, spre exemplu ulei emolient de curățare sau gel de curățare cu o formulă lejeră și ingrediente blânde.

Nu sunt indicate băile frecvente, timpul recomandat pentru duș este de 3-5 minute cu apa ușor călduță. După duș pielea se usucă cu grijă prin tamponare, fără a se freca.

Este obligatorie aplicarea de loțiune sau balsam emolient imediat după duș.

Părinții trebuie să taie unghiile scurte copiilor pentru a evita la minim scărpinarea și în acest mod scade riscul de infecții.

Cum se tratează dermatita atopică?

Din păcate nu există un tratament pentru această afecțiune, însă poate fi foarte bine controlată. Pielea întotdeauna trebuie îngrijită cu un produs corect hidratant și relipidiant și să fie evitați factorii agravanți. Tratamentul medicamentos local include produse corticosteroide și imunomodulatoare prescrise doar de către medicul specialist dermatolog.

Este contagioasă dermatita atopică?

Dermatita atopică nu este o boală contagioasă și nu se transmite altor persoane.

Este transmisibilă genetic dermatita atopică?

Dermatita atopică reprezintă o afecțiune multifactorială ce rezultă din interacțiunea dintre factorii genetici și factorii mediului înconjurător. Este cunoscut faptul că părinți cu atopie sau alergie au riscul de 30% să aibă copii cu dermatită atopică.

Bine ai venit,

autentifică-te

Înregistreaza-te

Creează un cont nou

Sunt de acord ca Biotrade să trimită pe emailul meu alte materiale informative și mesaje de marketing, în conformitate cu politică de confidențialitate.

Am uitat parola

Ai uitat parola? Te rog introdu numele tău de utilizator sau adresa de email. Vei primi o legătură prin email pentru a crea o parolă nouă.

NOU

Sebomax HR capsule împotriva căderii părului cu Biotina, Zinc și Seleniu 30 capsule

(6 recenzii de la clienți)
58.90lei
Cele mai vândute

Melabel cremă depigmentantă de zi SPF 50+ 50 ml

(3 recenzii de la clienți)
99.50lei
NOU

Biotrade cremă mască de noapte pentru față cu retinol 0,5% 50 ml

(2 recenzii de la clienți)
85.90lei
DESIGN NOU

Biotrade ser iluminator cu vitamina C 15 % și peptide

(1 recenzie client)
76.90lei

Coșul tău este gol

Continuă cumpărăturile