This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Să acceptăm realitatea: nicio piele nu este ferită de apariția acneei. Cel mai adesea acneea este asociată cu adolescența, dar afectează și alte milioane de persoane ce depășesc această vârstă. Este la fel de neplăcută în oricare dintre variantele sale: coșuri mici sau mari, chisturi sau punctele albe sau negre (comedoane).
De ce apare acneea?
Acneea se dezvoltă în porii și glandele sebacee (foliculii piloși) ai pielii. Celulele din pori formează cheratină, care se acumulează și blochează orificiile porilor. Glandele sebacee continuă să funcționeze și să producă sebum. Adesea, pielea dezvoltă o bacterie, propionibacterium acnes, care prosperă în aceste afecțiuni.
Femeile sunt adesea mai afectate, deoarece dezechilibrul hormonal din timpul sindromului premenstrual contribuie la aceste modificări.
Unele medicamente sunt, de asemenea, asociate cu apariția acneei – testosteron, barbiturice, medicamente antiepileptice, litiu și corticosteroizi sistemici și inhalatori. În cele din urmă, iritația mecanică a pielii poate fi, de asemenea, cauza acneei.
Predispoziția genetică are un rol important în ceea ce privește apariția sau nu a acneei.
Culoarea pielii are și ea propria sa semnificație. Pielea mai închisă la culoare are glande sebacee mai mari și pori mai bine structurați, ceea ce sugerează un risc mai redus de acnee. Dar dacă apare, persoanele cu pielea mai închisă sunt mai susceptibile să rămână cu pete pigmentare post-acnee.
Dieta
Nu există dovezi științifice că alimentele pot induce acnee. Dar anumite alimente (cele cu indice glicemic ridicat, laptele degresat) pot agrava acneea existentă. Desigur, nu exagerați nici cu chipsuri, ciocolată și pizza. În niciun caz nu vă vor ajuta sănătatea, chiar dacă nu provoacă în mod direct acnee.
Cosmeticele
Dacă aveți pielea sensibilă și predispusă la iritații, fiți atenți în special la produsele pe care le utilizați pentru îngrijirea acesteia. Familiarizați-vă intotdeauna cu ingredientele și alegeți formule care nu sunt comedogene.
Înainte de a aplica un produs, spălați-vă pe mâini. Chiar mai bine, turnați cantitatea de care aveți nevoie separat pentru a reduce contactul dintre degete și ambalaj. Acest lucru va evita riscul de contaminare a produsului cu bacteriile de pe pielea mâinilor.
Aveți grijă de accesoriile dvs. cosmetice; toate periile și bureții trebuie curățate regulat.
Pudra, de exemplu, este cel mai bine să fie aplicată cu o pensulă pentru a evita iritarea excesivă a pielii. Este importantă, deoarece reduce strălucirea pielii uleioase, acoperă coșurile și absoarbe excesul de sebum.
Machiajul de culoare roz și roșu atrage atenția asupra pielii iritate, așa că ar fi de preferat să folosiți tonuri neutre, maronii, apropiate de culoarea naturală a pielii. Un truc bun este să combinați nuanțe verzui cu un fond de ten obișnuit pentru a acoperi petele roșii. O opțiune ar fi, de asemenea, să aplicați pudră peste fondul de ten.
Unele produse pentru păr pot provoca, de asemenea, acnee: geluri, spume de păr și spray-uri. La contactul părului cu fața, pielea se poate irita și inflama.
Ce ar trebui să facem?
Tratamentul acneei este strict individual și are ca scop înlăturarea infecției actuale, dar și prevenirea viitoarelor complicații.
Îngrijiți pielea zilnic, nu doar în timpul erupțiilor. Nu uitați că tratamentul pielii predispuse la acnee ar trebui să fie aplicat pe toată fața, nu doar în zonele coșurilor. Pentru curățarea feței nu folosiți un burete pentru a evita iritarea mecanică suplimentară a pielii și formarea de cicatrici.
Acneea este de preferat să se trateze cu produse care acționează simultan asupra excesului de sebum, împotriva blocării porilor și a dezvoltării bacteriilor – un exemplu de ingredient regăsit în produsele topice ce acționează în acest mod este hexametilenetramina. Dacă acneea este mai puțin severă, mai ales cu prezența comedoanelor (puncte albe și negre), atunci pot fi utilizate produse care conțin retinol, benzoil peroxid, alfa-hidroxi-acizi. Utilizarea antibioticelor topice nu este de dorit, deoarece acestea au doar un efect temporar și provoacă rezistență la bacterii.
În cazul acneei severe, terapia topică nu este suficientă. Trebuie să consultați un dermatolog care vă va evalua starea pielii dvs. și vă va prescrie un tratament complet.
Dacă acneea prezintă puncte negre sau coșuri cu puroi, este bine să le eliminați o dată sau de două ori pe săptămână pentru a elibera porii.
Câteva sfaturi:
- Iritarea mecanică a pielii poate irita suplimentar acneea
- Stresul poate agrava acneea, dar nu o poate provoca
- Soarele usucă în mod periculos pielea și NU vindecă coșurile
- Transpirația din timpul exercițiului fizic poate agrava sau înrăutați acneea de pe față, piept sau spate
- Clima umedă crește secreția de sebum și poate irita pielea predispusă la acnee