This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Sunt acneea și stresul corelate? Da, cu siguranta. Vă întrebați de ce? Ei bine, mintea și corpul nostru sunt un întreg. Fapt dovedit științific.
Ce este stresul? În termenul „stres” putem include totul, dar îl vom trata ca pe o expresie a tensiunii emoționale sau fizice. Atunci când vorbesc despre acnee, majoritatea oamenilor asociază stresul doar cu motive emoționale. Însă este bine să includem aici și tensiunea fizică.
- Exemple de stres emoțional:
– nerăbdare, emoție
– conflicte cu o persoană apropiată
– supraîncărcare la locul de muncă
– tulburări și griji
- Exemple de stres fizic:
– exercițiu regulat fără odihna necesară
– lipsa somnului
– alcoolul, fumatul
– un stil de viață prea activ
Cum afectează stresul acneea?
Stresul intensifică procesele inflamatorii și determină agravarea acneei. Organismul începe să elibereze o cantitate mai mare de hormoni androgeni (hormonii masculini), ceea ce are un efect stimulant asupra funcției glandei sebacee. Și asta provoacă acnee.
Activarea hormonilor masculini poate explica de ce femeile par a fi mai afectate de acneea cauzată de stres decât bărbații. Dar bărbații sunt vulnerabili într-un alt mod. O parte a acneei de stres este, de asemenea, așa-numita „fitness-acne”. Apare mai frecvent la ei din cauza utilizării suplimentelor proteice pentru a crește masa musculară. Steroizii și anabolicele, deși refuzate de mulți sportivi, sunt încă folosite pentru rezultate mai rapide și mai impresionante, dar agravează mult acneea și îngreunează tratamentul.
Cum să combați stresul?
Vă prezentăm câteva sfaturi rapide și ușoare pentru a depăși anxietatea și tensiunea.
- Sportul regulat – atât timp cât nu exagerați, exercițiile fizice obișnuite distrag atenția de la „blocajele” emoționale și vă calmează. Așa-numitul „antrenament cardio” accelerează bătăile inimii și aduce mai mult oxigen către creier. Dacă faceți exerciții ușoare de cel puțin 3 ori pe săptămână timp de 30 de minute, veți vedea cum mișcarea vă ajută să scăpați de problemele emoționale.
- Meditația – exercițiile de respirație, cunoscute din yoga, sunt extrem de utile pentru relaxare. Între 5 și 15 minute pe zi sunt suficiente pentru liniște și reîmprospătare.
- Somnul – un somn bun, regulat este cheia normalizării stresului emoțional și a eliminării oboselii acumulate. Conform unuia dintre cele mai recente studii ale Institutului de somn din SUA, riscul de stres crește cu 14% pentru fiecare oră de somn pierdută. Pentru ca somnul și sănătatea pielii să fie mai bune, este recomandat ca temperatura camerei să fie de 22-24˚C.
Cel mai bun mod de a vindeca acneea este acela de a combina produse cosmetice profesionale cu reducerea nivelului de stres. Desigur, este foarte important să fiți consecvenți. Abordați-vă corpul și mintea cu atenție și grijă și veți vedea că rezultatele nu vor întârzia să apară.