This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Știați că în mod natural pierdem în medie între 50 și 150 de fire de păr în fiecare zi? Diverse probleme de sănătate ar putea chiar să accelereze această pierdere. Covid-19 este una dintre ele. Poate determina 400-500 de fire de păr să cadă zilnic.
În cele mai multe cazuri, căderea părului în urma Covid-19 nu are loc imediat, ci la două-trei luni după trecerea prin boală. De obicei, este însoțită de un stres intens și un număr mare de fire de păr ce se pot pierde brusc la duș, pe perie sau pe haine. Părul începe să-și piardă din volum, din aspectul vital și se observă o rarefiere a părului. Există un termen medical pentru această problemă – „efluviu telogen acut”. Statisticile arată că aproape 25% dintre bolnavii de Covid-19 suferă de acest tip de cădere a părului și este mai frecvent la femei.
Efluviu telogen nu este una dintre cele mai grave consecințe ale Covid-19, dar, fără îndoială, afectează starea emoțională și calitatea vieții. Vestea bună este că acest proces durează o perioadă limitată de timp și este reversibil.
De ce coronavirusul determină căderea părului?
În ciclul său natural, părul trece prin trei faze: anagen (dezvoltare), catagen (creștere lentă și tranziție) și telogen (pierderea și reluarea ciclului). Este normal ca foliculii piloși de la nivelul scalpului să alterneze în aceste faze într-un mod echilibrat, astfel încât părul să fie înnoit constant. Cu toate acestea, atunci când are loc o schimbare bruscă în viața de zi cu zi, acest echilibru este perturbat și majoritatea foliculilor intră rapid în faza de pierdere.
Căderea părului este o reacție naturală a organismului într-o situație de stres major. În aceste cazuri, organismul suspendă temporar acțiunile pe care le consideră secundare. Printre motivele declanșării acestui proces se numără stresul emoțional, anumite probleme de sănătate, modificările dietetice și administrarea anumitor medicamente.
Sistemul imunitar răspunde la infecția cu Covid-19, care provoacă inflamație. Crește citokinele proinflamatorii și reduce proteinele anticoagulante cu formarea ulterioară de microtrombi, care în cele din urmă afectează foliculii piloși.
Micile vase de sânge care irigă și hrănesc foliculul de păr sunt deteriorate. Părul trece direct în faza telogenă – ultima etapă a vieții sale. Foliculul nu mai funcționează, astfel încât părul nu poate continua să crească. Cu toate acestea, rămâne atașat de scalp încă trei luni, după care cade. Prin urmare, infecția cu coronavirus nu provoacă căderea imediată a părului, ci apare câteva luni mai târziu.
Cum să faci față căderii părului?
Efluviul telogen este de obicei o afecțiune temporară care durează de la câteva săptămâni până la 6-9 luni după infectare, în funcție de genetica fiecărei persoane. Adesea dispare de la sine, dar dacă durează mai mult de jumătate de an, este necesar să consultați un dermatolog.
Dacă este necesar, tratamentul poate fi întreprins, inclusiv rezolvarea unei probleme psihologice sau prescrierea de medicamente. Ele pot fi topice/locale sau orale și ajută la creșterea densității și grosimii părului sau stopează căderea părului și stimulează creșterea noului fir de păr.
Există câteva metode pe care oricine le poate folosi pentru a face față căderii părului:
Este important să vă îmbunătățiți regimul alimentar de zi cu zi. Foliculii de păr au nevoie de o dietă echilibrată. Luarea suplimentelor nutritive cu aminoacizi, vitamine B, zinc, fier, biotină, calciu, cupru, seleniu ajută la creșterea părului mai gros și mai puternic. Includeți în dieta dumneavoastră produse bogate în proteine, grăsimi sănătoase și multe fructe și legume. Aplicarea locală a peptidelor ajută, de asemenea, la hrănirea și vindecarea foliculilor de păr.
Reduceți nivelul de stres. Somnul odihnitor, exercițiile regulate și aplicarea tehnicilor de relaxare sunt pași obligatorii pentru controlul căderii părului.
Luați o pauză de la uscătoarele de păr, ondulatoare și placi de păr. Temperatura ridicată dăunează barierei de protecție a părului, iar acest lucru duce la scăderea rezistenței acestuia. În schimb, îți poți coafa părul cu produse care conțin nutrienți. Îți vor face părul dens și sănătos.
Spălați-vă părul în mod regulat și pieptănați-l cu o perie pentru a-l descurca ușor fără a trage. Acest lucru va ajuta la separarea foliculilor care sunt deja în faza telogenă și va lăsa loc unui păr nou.
Folosește șampoane de calitate, cu ingrediente care protejează și hrănesc părul. Un sfat bun este să optezi pentru cele care conțin aminoacizi și vitamine. S-a demonstrat că substanțe precum cafeina joacă un rol important în metabolismul foliculilor piloși. Are un efect energizant și încetinește procesul de cădere al părului.
Căderea părului poate fi un factor declanșator al stresului, dar rețineți, că în majoritatea cazurilor este un fenomen temporar care afectează aproape pe toată lumea la un moment dat. Respirați adânc și căutați o soluție pentru această problemă, cu mici schimbări în viața de zi cu zi. Acordați atenție obiceiurilor alimentare și aveți grijă de sănătatea scalpului. Și cel mai important – Înarmați-vă cu răbdare și veți vedea îmbunătățirea dorită.